Operations and Properties of Integers
Objective Questions (30)
1. Evaluate: $5 + (-3) =$
A. $8$
B. $2$
C. $-2$
D. $-8$
Answer: B
A. $8$
B. $2$
C. $-2$
D. $-8$
Answer: B
2. Evaluate: $-7 + (-5) =$
A. $12$
B. $-2$
C. $-12$
D. $2$
Answer: C
A. $12$
B. $-2$
C. $-12$
D. $2$
Answer: C
3. Evaluate: $9 - (-4) =$
A. $5$
B. $13$
C. $-13$
D. $-5$
Answer: B
A. $5$
B. $13$
C. $-13$
D. $-5$
Answer: B
4. Evaluate: $-6 - 3 =$
A. $-9$
B. $9$
C. $-3$
D. $3$
Answer: A
A. $-9$
B. $9$
C. $-3$
D. $3$
Answer: A
5. Evaluate: $(-4) \times 6 =$
A. $24$
B. $-24$
C. $-10$
D. $10$
Answer: B
A. $24$
B. $-24$
C. $-10$
D. $10$
Answer: B
6. Evaluate: $(-8) \times (-5) =$
A. $-40$
B. $13$
C. $40$
D. $-13$
Answer: C
A. $-40$
B. $13$
C. $40$
D. $-13$
Answer: C
7. Evaluate: $24 \div (-6) =$
A. $4$
B. $-4$
C. $-18$
D. $18$
Answer: B
A. $4$
B. $-4$
C. $-18$
D. $18$
Answer: B
8. Evaluate: $(-36) \div (-9) =$
A. $-4$
B. $4$
C. $-27$
D. $27$
Answer: B
A. $-4$
B. $4$
C. $-27$
D. $27$
Answer: B
9. Which of the following is true?
A. $(-3) + 5 = -8$
B. $6 + (-6) = 0$
C. $(-4) \times 2 = 8$
D. $10 \div (-2) = 5$
Answer: B
A. $(-3) + 5 = -8$
B. $6 + (-6) = 0$
C. $(-4) \times 2 = 8$
D. $10 \div (-2) = 5$
Answer: B
10. The additive identity of integers is
A. $1$
B. $-1$
C. $0$
D. $10$
Answer: C
A. $1$
B. $-1$
C. $0$
D. $10$
Answer: C
11. The multiplicative identity of integers is
A. $0$
B. $-1$
C. $1$
D. $2$
Answer: C
A. $0$
B. $-1$
C. $1$
D. $2$
Answer: C
12. The additive inverse of $-9$ is
A. $-9$
B. $9$
C. $0$
D. $18$
Answer: B
A. $-9$
B. $9$
C. $0$
D. $18$
Answer: B
13. Which property is shown: $a + b = b + a$?
A. Associative property
B. Distributive property
C. Commutative property
D. Identity property
Answer: C
A. Associative property
B. Distributive property
C. Commutative property
D. Identity property
Answer: C
14. Which property is shown: $(a + b) + c = a + (b + c)$?
A. Commutative
B. Associative
C. Identity
D. Closure
Answer: B
A. Commutative
B. Associative
C. Identity
D. Closure
Answer: B
15. Which property is shown: $a(b + c) = ab + ac$?
A. Associative
B. Commutative
C. Distributive
D. Identity
Answer: C
A. Associative
B. Commutative
C. Distributive
D. Identity
Answer: C
16. Evaluate: $-3(4 - 6) =$
A. $-6$
B. $6$
C. $12$
D. $-12$
Answer: B
A. $-6$
B. $6$
C. $12$
D. $-12$
Answer: B
17. Which of the following is an integer?
A. $2.5$
B. $\frac{3}{4}$
C. $-7$
D. $0.6$
Answer: C
A. $2.5$
B. $\frac{3}{4}$
C. $-7$
D. $0.6$
Answer: C
18. Simplify: $-10 + 3 - 5 =$
A. $-12$
B. $-2$
C. $-8$
D. $12$
Answer: C
A. $-12$
B. $-2$
C. $-8$
D. $12$
Answer: C
19. Simplify: $(-2)^3 =$
A. $8$
B. $-8$
C. $6$
D. $-6$
Answer: B
A. $8$
B. $-8$
C. $6$
D. $-6$
Answer: B
20. Simplify: $| -15 | =$
A. $-15$
B. $15$
C. $0$
D. $-1$
Answer: B
A. $-15$
B. $15$
C. $0$
D. $-1$
Answer: B
21. Which number is greater?
A. $-9$
B. $-3$
Answer: B
A. $-9$
B. $-3$
Answer: B
22. The product of two negative integers is always
A. Negative
B. Zero
C. Positive
D. Undefined
Answer: C
A. Negative
B. Zero
C. Positive
D. Undefined
Answer: C
23. $0 \times (-8) =$
A. $-8$
B. $8$
C. $0$
D. $1$
Answer: C
A. $-8$
B. $8$
C. $0$
D. $1$
Answer: C
24. Simplify: $12 - 20 =$
A. $8$
B. $-8$
C. $32$
D. $-32$
Answer: B
A. $8$
B. $-8$
C. $32$
D. $-32$
Answer: B
25. Which property ensures the result is still an integer when adding integers?
A. Identity
B. Closure
C. Commutative
D. Distributive
Answer: B
A. Identity
B. Closure
C. Commutative
D. Distributive
Answer: B
26. Simplify: $(-5) + 12 =$
A. $-17$
B. $7$
C. $-7$
D. $17$
Answer: B
A. $-17$
B. $7$
C. $-7$
D. $17$
Answer: B
27. Simplify: $-18 \div 3 =$
A. $6$
B. $-6$
C. $-15$
D. $15$
Answer: B
A. $6$
B. $-6$
C. $-15$
D. $15$
Answer: B
28. Which of the following is true?
A. $(-1)^2 = -1$
B. $(-1)^3 = -1$
C. $(-1)^4 = -4$
D. $(-1)^0 = -1$
Answer: B
A. $(-1)^2 = -1$
B. $(-1)^3 = -1$
C. $(-1)^4 = -4$
D. $(-1)^0 = -1$
Answer: B
29. Simplify: $7 + (-10) =$
A. $17$
B. $3$
C. $-3$
D. $-17$
Answer: C
A. $17$
B. $3$
C. $-3$
D. $-17$
Answer: C
30. The opposite of $-11$ is
A. $-11$
B. $0$
C. $11$
D. $22$
Answer: C
A. $-11$
B. $0$
C. $11$
D. $22$
Answer: C
