Numbers and Numeration System
Objective Questions (30)
1. The place value of $7$ in the number $57,432$ is
A. $7$
B. $70$
C. $700$
D. $7,000$
Answer: D
A. $7$
B. $70$
C. $700$
D. $7,000$
Answer: D
2. The smallest 5-digit number is
A. $9,999$
B. $10,000$
C. $1,000$
D. $99,999$
Answer: B
A. $9,999$
B. $10,000$
C. $1,000$
D. $99,999$
Answer: B
3. Write $3,456$ in words.
A. Three thousand four hundred fifty-six
B. Three thousand four hundred and fifty-six
C. Three hundred four thousand fifty-six
D. Three thousand forty-five six
Answer: B
A. Three thousand four hundred fifty-six
B. Three thousand four hundred and fifty-six
C. Three hundred four thousand fifty-six
D. Three thousand forty-five six
Answer: B
4. How many digits are there in $90,807$?
A. $4$
B. $5$
C. $6$
D. $7$
Answer: B
A. $4$
B. $5$
C. $6$
D. $7$
Answer: B
5. The value of $6$ in $68,215$ is
A. $6$
B. $60$
C. $600$
D. $60,000$
Answer: D
A. $6$
B. $60$
C. $600$
D. $60,000$
Answer: D
6. Which of the following is an even number?
A. $345$
B. $821$
C. $760$
D. $919$
Answer: C
A. $345$
B. $821$
C. $760$
D. $919$
Answer: C
7. Which number is a prime number?
A. $15$
B. $21$
C. $29$
D. $35$
Answer: C
A. $15$
B. $21$
C. $29$
D. $35$
Answer: C
8. The Roman numeral for $50$ is
A. $X$
B. $L$
C. $C$
D. $V$
Answer: B
A. $X$
B. $L$
C. $C$
D. $V$
Answer: B
9. The successor of $9,999$ is
A. $9,998$
B. $10,000$
C. $10,001$
D. $9,990$
Answer: B
A. $9,998$
B. $10,000$
C. $10,001$
D. $9,990$
Answer: B
10. The predecessor of $1,000$ is
A. $999$
B. $1,001$
C. $990$
D. $1,100$
Answer: A
A. $999$
B. $1,001$
C. $990$
D. $1,100$
Answer: A
11. Which number is the largest?
A. $4,509$
B. $4,590$
C. $4,095$
D. $4,950$
Answer: D
A. $4,509$
B. $4,590$
C. $4,095$
D. $4,950$
Answer: D
12. How many hundreds are there in $4,600$?
A. $46$
B. $460$
C. $400$
D. $600$
Answer: A
A. $46$
B. $460$
C. $400$
D. $600$
Answer: A
13. The expanded form of $5,302$ is
A. $5,000 + 300 + 2$
B. $5,000 + 30 + 2$
C. $500 + 300 + 2$
D. $5,000 + 300 + 20$
Answer: A
A. $5,000 + 300 + 2$
B. $5,000 + 30 + 2$
C. $500 + 300 + 2$
D. $5,000 + 300 + 20$
Answer: A
14. Which of the following is an odd number?
A. $840$
B. $612$
C. $999$
D. $420$
Answer: C
A. $840$
B. $612$
C. $999$
D. $420$
Answer: C
15. The Roman numeral for $100$ is
A. $L$
B. $D$
C. $C$
D. $X$
Answer: C
A. $L$
B. $D$
C. $C$
D. $X$
Answer: C
16. Round $4,678$ to the nearest hundred.
A. $4,600$
B. $4,700$
C. $4,680$
D. $4,750$
Answer: B
A. $4,600$
B. $4,700$
C. $4,680$
D. $4,750$
Answer: B
17. Which number has $8$ in the tens place?
A. $4,821$
B. $3,812$
C. $5,089$
D. $6,280$
Answer: B
A. $4,821$
B. $3,812$
C. $5,089$
D. $6,280$
Answer: B
18. The numeral for “Seven thousand and ninety-five” is
A. $7,905$
B. $7,095$
C. $7,950$
D. $7,0950$
Answer: B
A. $7,905$
B. $7,095$
C. $7,950$
D. $7,0950$
Answer: B
19. How many thousands are there in $9,000$?
A. $9$
B. $90$
C. $900$
D. $9,000$
Answer: A
A. $9$
B. $90$
C. $900$
D. $9,000$
Answer: A
20. Which of the following is a composite number?
A. $2$
B. $5$
C. $9$
D. $7$
Answer: C
A. $2$
B. $5$
C. $9$
D. $7$
Answer: C
21. The place value of $4$ in $24,178$ is
A. $4$
B. $40$
C. $400$
D. $4,000$
Answer: D
A. $4$
B. $40$
C. $400$
D. $4,000$
Answer: D
22. Write $406$ in expanded form.
A. $400 + 6$
B. $40 + 6$
C. $400 + 60$
D. $4 + 6$
Answer: A
A. $400 + 6$
B. $40 + 6$
C. $400 + 60$
D. $4 + 6$
Answer: A
23. Which number is divisible by $10$?
A. $345$
B. $780$
C. $923$
D. $457$
Answer: B
A. $345$
B. $780$
C. $923$
D. $457$
Answer: B
24. The Roman numeral for $10$ is
A. $V$
B. $X$
C. $L$
D. $I$
Answer: B
A. $V$
B. $X$
C. $L$
D. $I$
Answer: B
25. Arrange in ascending order: $450,\;405,\;540$
A. $540,\;450,\;405$
B. $405,\;450,\;540$
C. $450,\;540,\;405$
D. $405,\;540,\;450$
Answer: B
A. $540,\;450,\;405$
B. $405,\;450,\;540$
C. $450,\;540,\;405$
D. $405,\;540,\;450$
Answer: B
26. Which number is between $3,499$ and $3,501$?
A. $3,498$
B. $3,500$
C. $3,502$
D. $3,510$
Answer: B
A. $3,498$
B. $3,500$
C. $3,502$
D. $3,510$
Answer: B
27. The value of $9$ in $19,642$ is
A. $9$
B. $90$
C. $900$
D. $9,000$
Answer: D
A. $9$
B. $90$
C. $900$
D. $9,000$
Answer: D
28. How many digits are in one million ($1,000,000$)?
A. $5$
B. $6$
C. $7$
D. $8$
Answer: C
A. $5$
B. $6$
C. $7$
D. $8$
Answer: C
29. Which of the following is a whole number?
A. $-3$
B. $2.5$
C. $0$
D. $\frac{1}{2}$
Answer: C
A. $-3$
B. $2.5$
C. $0$
D. $\frac{1}{2}$
Answer: C
30. The smallest even number is
A. $1$
B. $2$
C. $0$
D. $-2$
Answer: C
A. $1$
B. $2$
C. $0$
D. $-2$
Answer: C
